Over

Stichting “Het Fjordenpaarden Hengstenfonds

Het doel van de fokkerij met betrekking tot St. Het Fjordenpaarden  Hengstenfonds

De Stichting is jaren geleden in het leven geroepen, het bestaat uit een bestuur met daarbij adviseurs.

De Stichting heeft als doel het zonder winstoogmerk exploiteren van hengsten welke in eigendom zijn van de Stichting. De Stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het aan- en verkopen van hengsten, ter dekking stellen van hengsten en promotie maken van de hengsten. Dit is ook vastgelegd in de statuten van de Stichting.

Zo beschikt de Stichting over een eigen boekhouding welke jaarlijks op de algemene ledenvergadering van de Hengstenhouders wordt besproken en goedgekeurd.

De Stichting werkt samen met hengstenhouders met een basiscontract. Dit kan voor hengstenhouders die “eigen” hengsten of “Stichtings” hengsten gebruiken. Door middel van het contract zijn ze aan elkaar verbonden. Tussen deze beide partijen is jaarlijks een hengstenhouders bijeenkomst en daar worden afspraken tussen beiden gemaakt.

Meerwaarden van de Stichting

 • Goed werkend systeem voor het voorkomen van inteelt in de huidige situatie

 • Zorgen voor een diversiteit aan genetisch materiaal.

 • Ook in deze tijd worden er steeds strengere regels gemaakt omtrent inteelt van paarden. Binnen de Stichting wordt er dan ook gezocht naar de juiste dekhengstenkeuze om zo het genetische  materiaal zo breed mogelijk te houden. Dus u als gebruiker van een fjordenpaard, maak een duidelijk goede keuze bij het laten dekken van uw merrie.

 • Geen dekkingen met niet goed gekeurde hengsten.

 • Hengsten die via St. Het Fjordenpaarden Hengstenfonds worden ingezet, daarbij wordt een sperma onderzoek overlegd. De stichting stelt een min. eis aan een hengst voor het spermaonderzoek.

 • De Stichting haalt hengsten uit de fokkerij. (bij minder vruchtbaarheid of negatieve resultaten van verrichtingen van nakomelingen of erfelijke gebreken van nakomelingen)

 • De hengsten van de Stichting welke deelnemen aan de jaarlijkse hengstenkeuring, daarvoor wordt het inschrijfgeld betaald door de Stichting.

Doel voor het maken van de juiste keuze in hengsten

Het behouden van de raszuiverheid en van het karakter, in de aanvaarde variatie en de veelzijdigheid van het fjordenpaard. Een gezond, bruikbaar paard, om mee te fokken. Het behouden van de erkende kleuren als ook de primitieve aftekeningen. Het fjordenpaard zal een algemeen beeld moeten geven van een krachtig, goed evenwichtig en geproportioneerd paard. Een paard met een mooie uitstraling, werkwillig en kalm, zal in een natuurlijke, evenwichtige, ruime, met tact, gedragenheid, kracht en stuwende manier moeten bewegen. Bruikbaar in verschillende takken, zoals rij-, men- en werkpaard. De bouw moet toestaan dat het paard zowel in zwaar en moeilijk terrein als op vlak terrein goed beweegt. Het moet een familiepaard blijven.

Daarnaast moeten we natuurlijk ook met de tijd mee en zullen we de verdere ontwikkelingen en veranderingen die het fjordenras evt. ondergaat in ogenschouw moet nemen, doordat het paard nu anders gebruikt wordt dan vroeger. Niet dat we nu een ander paard willen gaan fokken maar we moeten ons wel richten op de toekomst, zonder dat we alle goede ras eigenschappen kwijt raken.

Daarnaast is het behouden van de kwaliteit die we nu hebben van belang voor de toekomst. Het is altijd moeilijk om kwaliteit te verbeteren dus moeten we het proberen te behouden.

Om hieraan te kunnen voldoen moeten we enkele eisen stellen aan de paarden die we willen gebruiken om mee te fokken. Als eerste voldoen ze aan de ras standaard, een typisch fjordenpaard met een vriendelijk en werkwillig karakter. Hoe kunnen we dit bereiken? Via het beoordelingssysteem van ons stamboek.